Mallorca-ról általában

Általános információk Mallorcáról

Friss topikok

Mallorcai éghaljat és növényzet

2010.07.13. 12:06 Barbibubu

Az enyhe éghajlat fontos szerepe
Nyáron sok növény vegetációs stádiumban van. Mallorcán nyáron gyakran esõtlen, száraz idõszakot kell átvészelni. Utána ugyan az örökzöld fák és cserjék megtalálják leveleiket, ám a legtöbb fûfélék és füvek sárgák és elszáradtak maradnak. Elõször szeptemberben, amikor újból elered az esõ, akkor hajtanak ki újra.
Ezek után elkezdenek zöldellni és virágozni, hasonlóan egy második tavaszhoz.
Mint a sivatagi tevetüske-bokornál, a száraz idõ alatt sok elszáradt cserjére, csigák ragadnak. Ezek egy új élethez hasonlóan ébrednek fel, mihelyt az elsõ esõ leesik.
Mallorcai táj
Mallorcán a különbözõ évszakok teljesen érezhetõek, de nincs jéghideg tél hóval, faggyal és síkos utakkal. Legtöbb évben alig lehet havat látni. Minden új évben csak egyszer fordul elõ, hogy a síkságon megmarad a hó, a parton pedig soha. Az arabok által behozott datolyapálmák, ugyanúgy, mint a vadon növõ törpepálmák és kaktuszok éppen hogy eltudják a havat viselni.
Tehát nem csoda, hogy Mallorca télen is zöld, akkor is amikor a mandulafák, a platánok, a nyárfák és a legtöbb gyümölcsfák levélruháikat idõnként elhullajtják, úgy mint Közép-Európában.
A legtöbb növény és gyümölcs, amit Mallorcán találni lehet, bizonyos tájformákhoz és éghajlatövezetekhez van hozzászokva. A síkságon és a tengerpartokon más fajtájúak fejlõdnek, mint a hegységekben.

Szólj hozzá!

Címkék: információ infó mallorca éghajlat növényzet mallorcai éghajlata

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcarol.blog.hu/api/trackback/id/tr62148757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása