Mallorca-ról általában

Általános információk Mallorcáról

Friss topikok

Mallorca tengerparti növényzete

2010.07.13. 12:07 Barbibubu

A tengerparti növényzet
A gyakori fákat, amelyeket a tengerpart közelében lehet látni, strandi vagy Aleppo erdei fenyõket, sokszor olasz fenyõnek neveznek. Az igazi olasz fenyõk, amelyeken ízletes magok nõnek, ehhez képest ritkák a szigeten. Az erdei fenyõerdõkben lévõ törpefa, fa pusztából áll, amely õsszel és télen pirosasan virágzik és több mint 2 méter magasra nõ. A Mastixcserjékbõl mindenekelõtt piros, késõbb fekete bogyós, rozmaringból alacsony cserjéjû világoskék vagy fehér virágúak vannak jelen. A rozmaringágaknak tövisük van, amelyek a fenyõtûre emlékeztetnek. Ha valaki szétmorzsolja az ujjai között, aromás illatot érezhet. A konyhában sültekhez rozmaringot használva, különös ízt kaphatunk.
Mint törpefa, az erdei fenyõerdõkben elõtûnnek a sárgán virágzó, tüskés borókabokrok és -egyes helyeken- az eperfák is.
Az erdõk világos részeiben, többszörösen nõ az úgynevezett pampafû.
Vágófûnek is nevezik - és ezt jó okból: aki mászás közben a hegyoldalon a vágófûben kapaszkodik, könnyen megsebesülhet. Másrészrõl: pihenésképpen nagyobb vágófû csomókra leülhetnek, mint egy kényelmes fotelba. Ez a fû több hegyoldalt borít, kecskék és birkák tápláléka.

Szólj hozzá!

Címkék: spanyolország mallorca éghajlat növényzet növényzete tengerparti spanyolországi mallorcai éghajlata

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcarol.blog.hu/api/trackback/id/tr312148764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása