Mallorca-ról általában

Általános információk Mallorcáról

Friss topikok

Mallorca krisztus után 430-ban

2010.07.06. 14:54 Barbibubu

A Pax Romana, a Baleárok meghódításával és a messzire menõ római alaku-latok pusztításával fejezõdik be 430-ban a vandálok által. Száz évvel késõbb Ostrom elválasztotta a vandáluraságot Bizanctól és Mallorcat harci alapul hasz-nálta a gótok ellen, a spanyol szárazföldön. Ugyanakkor Bizanc elvesztette az észak afrikai birtokokat és ezek az elõrehaladt arab hadsereg (berberek) ural-ma alá kerültek, amelyek hajóhadai a 8. évszázadban elõször a Baleárok elõtt bukkantak fel. Az ezt követõ fosztogatási fázis és a kölcsönös kalózkodás Mallorca hódításáért az arabok által (akik idõközben egész Spanyolországot, a korábbi nyugatgót birodalmat bekebelezték) 902-ben véget ért.
Több mint három évszázadi arab uralkodás alatt orientális kultúra bontakozott ki a szigeten. A berberek hagyatékai: az öntözött gyümölcs- és zöldségtera-szok, mindenekelõtt a déli-nyugati partnál, a narancs és mandulafa kultúrák, valamint a kerti berendezések a villák és a paloták körül, amelyeket még ma is láthatunk Esporlesben (La Granja) vagy Alfabiaban. Sok arab helységnevek maradtak meg az évszázadok folyamán, mint például Alcudia, Algaida és Alaró, de még az idegennek hangzó elnevezések is, mint Andratx, Forna-lutx, Binisallem, Banyalbufar és Biniaraix. Arab idõkbõl való épületek, a Palmai Banys Arabes kivételével, a saját eredeti formájukban már nem láthatók

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos történelem krisztus információ infó után 2010 430 ban

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcarol.blog.hu/api/trackback/id/tr842133512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása