Mallorca-ról általában

Általános információk Mallorcáról

Friss topikok

Mallorca 1343-ban

2010.07.07. 11:16 Barbibubu

 II. Jaume utódja, 1324-ben halt meg 13 év uralom után és a testvére fia III. Jaume néven vette kezébe Mallorca sorsát. A sziget tengerhajózást és kereskedelmen alapuló gazdasági fejlõdést ért el. A régi, örökségbol eredõ problémák azonban nem lettek megoldva. Az Aragoni IV. Pedro igényt tartott Mallorca koronájára, 1343-ban Pegueranal partra szállt és legyõzte a Mallorcai csapatokat. A király elmenekült a francia tartományára és bosszút tervezett. Eladta a Montpellier régiót a francia királynak és a bevétellel egy hadsereget készített fel, hogy visszatérhessen Mallorcara. Elõször sikerrel járt, de a szigetet nem tudta megtartani, ugyanis a Llucmajori elvesztett csatában III. Jaume elesett. Az özvegyének és a gyerekeinek a Bellveri vár állami börtönként szolgált. Mallorca elvesztette az alig évtizedeken át tartó függetlenségét és az 1975-i szárazföld demokratizálásáig kellett magát gyámság alá helyeznie. Az autónomia elvesztésével, a lakosság az Aragoni új uralommal szemben adó kötelessé vált. Ez mindig lázongáshoz vezetett.
Az alattvalók és a sziget fõúri rendje között is véres viták keletkeztek. De mégis folytatódott, a már III. Jaume király uralkodása alatt kezdõdõ Mallorca elõre haladása és így a város a nyugati Földközi-tenger legfontosabb kereskedelmi központjává vált. Így alakult meg, kb. a 15. században a Sa Llotja kereskedelmi tõzsde, amely egy gótikus templomi hajóhoz hasonlított.

Szólj hozzá!

Címkék: hasznos történelem információ infó mallorca 2010 történelme 1343

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcarol.blog.hu/api/trackback/id/tr572135403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása